gototopgototop

Jeste li znali da...

se najveći meteorit naziva Hoba i teži 59 tona?

knjizznica_pitajte2
knj_radno1

11.08.2012.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE "CRIKVENIČKA NOŠNJA"

subota, 11. kolovoza 2012.g. u lapidariju hotela "Kaštel"

 

Odgađa se za 18. kolovoza u 21,00 sat,  lapidariju hotela "Kaštel"

SAŽETAK

Knjigom o narodnoj nošnji, kulturi i tradiciji svečanog odijevanja Crikveničanki i Crikveničana, skupina entuzijasta je na svoj način ispričala priču o Crikvenici i njezinim ljudima. Svojim marljivim istraživačkim radom prikupili su materijalne dokaze i općenita saznanja o svim dijelovima svečane narodne ženske i muške nošnje na prostoru grada Crikvenice, koja je ovdje bila u dnevnoj uporabi do kraja 19. stoljeća. Tada se počinje gubiti, a uporabno se zadržala (naročito ženska), samo u svečanim prigodama, do kraja Drugog svjetskog rata.

Bilo je više pokušaja istraživanja i obnove crikveničke narodne nošnje, a ovdje nam je važan rad Poticajne skupine i mnogih građana koji su joj pomogli da bi, priređeni od pojedinih sačuvanih dijelova nošnje, za Dan Grada, 14. kolovoza 1995. godine, sugrađanima i brojnim turistima, bili ponosno predstavljeni primjerci obnovljenih nošnji.

Ova je knjiga logičan slijed pisanog prikaza toga rada, zahvala brojnim prethodnim istraživačima (Nikola Arsenović, Zora Zastavniković, dr. Radmila Matejčić, ...) i njihovom plemenitom trudu u pokušajima (slikom, riječju, materijalnim dokazom) očuvanja crikveničke narodne nošnje, a dolazi u pravi čas: kao kockica u mozaiku priče o Gradu u povodu 600. obljetnice prvog spomena njegova imena.

AUTORI: Radivoj Belobrajić, Dubravka Ivančić, Marijan Jurinčić, Anka Pravdica
PRIREDIO: Damir Kremenić, etnolog
IZDAVAČI: Katedra Čakavskog sabora "Kotor" Crikvenica
                Gradska knjižnica Crikvenica
POKROVITELJ: Grad Crikvenica

KLJUČNE RIJEČI

Crikvenica, tradicionalno odijevanje, crikvenička narodna nošnja, dijelovi nošnje, donje rublje, pokrivala za glavu, obuća, nakit, uređenje kose, istraživanja

 

Pregledajte knjigu online! 


pdfPreuzmite knjigu u pdf-u!3.6 MB

Medij

djecji_kutak

Pikabit

knjige

600 godina